3 lepels kardemonzaad
2 kaneelstokjes
2 lepels gedroogde gemberstukjes
1 lepel gemberpoeder
1 lepel kruidnagels
1 lepel (geraspte) nootmuskaat
1 lepel peperkorrels
1 lepel steranijs
8 lepels zachte groene thee, bijv. Sencha van Simon Levelt.
Deze thee is heerlijk verwarmend en kruidig, voor als de dagen korter en kouder worden. Ik ben zelf geen fan van zwarte thee, dus ik gebruik hiervoor een zachtere, groene sencha thee.
Ik maal eerst alle ingrediënten fijn in de NutriBullet. Dit doe ik los van elkaar, want dan lukt het beter om van ieder kruid een soort van ‘grove” maling te maken.
Voor dezelfde reden plet ik de peper en nootmuskaat in de vijzel.
De gember snijd ik in kleine stukjes die ik laat drogen op de verwarming, want als je alleen gemberpoeder gebruikt mengt het niet goed met de rest van de kruiden. Een stukje verse gember toevoegen kan ook uiteraard.
Bovenstaand recept is voor ongeveer 100 gram chai thee, maar kan natuurlijk altijd aangepast worden.
Er zijn twee soorten kaneel: Cassia kaneel en Ceylon kaneel.
Kaneel is geen beschermde naam en daarom mogen beide soorten onder deze naam worden verkocht.
Cassia kaneel is de goedkope versie van de echte ceylon kaneel en komt vaak uit China. Het grote verschil tussen de twee is de stof ‘cumarine’. Deze stof is in zeer grote hoeveelheid aanwezig in Cassia kaneel en kan bij het gebruiken in grote hoeveelheden schade toe richten aan de nieren. Ook tijdens de zwangerschap is het belangrijk om het gebruik van Cassia kaneel te beperken.
Ceylon kaneel bevat een nagenoeg te verwaarlozen hoeveelheid cumarine. Let dus goed op bij een aankoop van producten, welke soort kaneel erin verwerkt is. Als het niet vermeld staat op de verpakking is het meestal de goedkope ‘Cassia’ versie.
Ceylon kaneel bevat veel antioxidanten en mineralen en is antibacterieel.
0 reacties